A felsőoktatási nehézségek az ügyintézéssel kezdődnek

2022. szeptember 29.Közélet és Társadalom 610 szó3,1 perc olvasási idő
FőoldalA felsőoktatási nehézségek az ügyintézéssel kezdődnek

A felsőoktatási nehézségek az ügyintézéssel kezdődnek

Felsőoktatásban tanulni maga az álom… Vagy mégsem? Azt általában mindenki tudja, hogy az egyetemi évek nem a bulikról, hanem a tanulásról szólnak, azonban valahogy senki sincs felkészülve a legnehezebb részre: az ügyintézésre. Mindegy, hogy melyik szakterületről beszélünk, biztos, hogy meg fogjuk tapasztalni az idegeskedést, az ellentmondásokat, és a sok leizzadt órát.

Az első dolog, amivel egy hallgató találkozik, a Neptun. Ez a rendszer nem ma lett bevezetve, azonban a magyar egyetemek még nem tudták megoldani, hogy tökéletesen működjön. Persze mindig lesznek szerencsés hallgatók, akik elsőre bejutnak a kedvenc tárgyaikhoz, azonban a legtöbbjük megszenved a többórás tárgyfelvétellel. Valaki nem kevesebb, mint három órát tölt azzal, hogy aktívra állítsa a státuszát, és csak akkor nyugszik meg, ha értesül a többiek sikertelenségéről. Legalább nincs egyedül. A rendszer valamiért összeomlik, amikor megérkezik a tárgyfelvétel ideje, úgyhogy érdemes korán kelni ezen a napon.

Amennyiben sikeresen vettük az első próbát, és tényleg bejutottunk, akkor jöhetnek a hibaüzenetek. Az egy kedvenc, amikor a sikertelen tárgyfelvétel oka az, hogy nem sikerült a tárgyfelvétel. És ha mindössze ennyi információt kap a diák, akkor teljesen érthető, hogy nem tudja megoldani. De mi van akkor, ha lecsúszunk egy kötelező tárgyról? Ez elsőre furcsának tűnhet, pedig a rengeteg hibaüzenet és várakozás miatt megtörténhet. Ilyenkor az ügyintéző azt mondhatja, hogy hamarabb kellett volna felkelnünk, de ha elég kitartóan állunk az irodában, akkor nyitni fognak még egy helyet.

Láthatatlan, szabadon választható tárgyak és kreditek

Néhány egyetemen nagyon izgalmas tárgyakat hirdetnek meg, amit a diákok szabadon választhatnak. Ha azonban a tárgyfelvételre mennek, akkor sehol sem találják. Látják, ahogy telnek az órák, elképzelik, hogy minden hely betelik, viszont a rendszerben nem jelenik meg. Ebben az esetben az egyetlen segítség a rendszergazdától jöhet, aki jó pár üzenetváltás után megteszi azt a szívességet, hogy felveszi nekünk a láthatatlan tárgyat. Ha azonban nem vagyunk elég kitartóak, vagy arra várunk, hogy a hiba magától megjavuljon, akkor bizony lecsúszunk az álom-órákról.

Sajnos akkor sem tudunk megnyugodni, ha sikerült felvenni az összes tárgyunkat. Vannak olyan extrém helyzetek, amikor éppen a tanár hibája miatt járunk pórul. Az egyik diák arról számolt be, hogy a tanár meghirdetett egy órát, amit minden diák felvett. Ezután elindított egy új kurzust, ahova felvette a diákokat, azonban nem törölte őket az előzőről. Ez ahhoz vezetett, hogy a Neptunban már nem lehetett javítani a hibát, így mindenki kapott három nem teljesített kreditet a diplomájába.

Akkor sem szabad megijednünk, ha hirtelen egy olyan e-mailt kapunk, amiben tíz kreditelmaradásunk van, és amiben azt az üzenetet kapjuk, hogy akár a kirúgásig is eljuthatunk. Nincs annál kellemesebb, mint amikor a tanulmányi osztály azzal vígasztal, hogy ha jól számoltunk, és biztosak vagyunk a teljesítményünkben, akkor ne vegyük figyelembe az üzenetet.

Magazin

Ajánlott tartalmak

  • Fotó: Tarandus kiadó

Halottak napja: pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz

2022. október 28.|

Festmény vagy írás is lehet szellemi táplálék a gyászoló léleknek. Halottak napján, Mindenszentek ünnepén egy kicsit megáll az élet. Mindnyájan cipeljük a lelkünkben eltávozott szeretteink hiányát, az elmúlás fájdalmát, a gyász teljesen sosem begyógyuló sebeit.