A felsőoktatási nehézségek az ügyintézéssel kezdődnek

2022. szeptember 29.Közélet és Társadalom 610 szó3,1 perc olvasási idő
FőoldalA felsőoktatási nehézségek az ügyintézéssel kezdődnek

A felsőoktatási nehézségek az ügyintézéssel kezdődnek

Felsőoktatásban tanulni maga az álom… Vagy mégsem? Azt általában mindenki tudja, hogy az egyetemi évek nem a bulikról, hanem a tanulásról szólnak, azonban valahogy senki sincs felkészülve a legnehezebb részre: az ügyintézésre. Mindegy, hogy melyik szakterületről beszélünk, biztos, hogy meg fogjuk tapasztalni az idegeskedést, az ellentmondásokat, és a sok leizzadt órát.

Az első dolog, amivel egy hallgató találkozik, a Neptun. Ez a rendszer nem ma lett bevezetve, azonban a magyar egyetemek még nem tudták megoldani, hogy tökéletesen működjön. Persze mindig lesznek szerencsés hallgatók, akik elsőre bejutnak a kedvenc tárgyaikhoz, azonban a legtöbbjük megszenved a többórás tárgyfelvétellel. Valaki nem kevesebb, mint három órát tölt azzal, hogy aktívra állítsa a státuszát, és csak akkor nyugszik meg, ha értesül a többiek sikertelenségéről. Legalább nincs egyedül. A rendszer valamiért összeomlik, amikor megérkezik a tárgyfelvétel ideje, úgyhogy érdemes korán kelni ezen a napon.

Amennyiben sikeresen vettük az első próbát, és tényleg bejutottunk, akkor jöhetnek a hibaüzenetek. Az egy kedvenc, amikor a sikertelen tárgyfelvétel oka az, hogy nem sikerült a tárgyfelvétel. És ha mindössze ennyi információt kap a diák, akkor teljesen érthető, hogy nem tudja megoldani. De mi van akkor, ha lecsúszunk egy kötelező tárgyról? Ez elsőre furcsának tűnhet, pedig a rengeteg hibaüzenet és várakozás miatt megtörténhet. Ilyenkor az ügyintéző azt mondhatja, hogy hamarabb kellett volna felkelnünk, de ha elég kitartóan állunk az irodában, akkor nyitni fognak még egy helyet.

Láthatatlan, szabadon választható tárgyak és kreditek

Néhány egyetemen nagyon izgalmas tárgyakat hirdetnek meg, amit a diákok szabadon választhatnak. Ha azonban a tárgyfelvételre mennek, akkor sehol sem találják. Látják, ahogy telnek az órák, elképzelik, hogy minden hely betelik, viszont a rendszerben nem jelenik meg. Ebben az esetben az egyetlen segítség a rendszergazdától jöhet, aki jó pár üzenetváltás után megteszi azt a szívességet, hogy felveszi nekünk a láthatatlan tárgyat. Ha azonban nem vagyunk elég kitartóak, vagy arra várunk, hogy a hiba magától megjavuljon, akkor bizony lecsúszunk az álom-órákról.

Sajnos akkor sem tudunk megnyugodni, ha sikerült felvenni az összes tárgyunkat. Vannak olyan extrém helyzetek, amikor éppen a tanár hibája miatt járunk pórul. Az egyik diák arról számolt be, hogy a tanár meghirdetett egy órát, amit minden diák felvett. Ezután elindított egy új kurzust, ahova felvette a diákokat, azonban nem törölte őket az előzőről. Ez ahhoz vezetett, hogy a Neptunban már nem lehetett javítani a hibát, így mindenki kapott három nem teljesített kreditet a diplomájába.

Akkor sem szabad megijednünk, ha hirtelen egy olyan e-mailt kapunk, amiben tíz kreditelmaradásunk van, és amiben azt az üzenetet kapjuk, hogy akár a kirúgásig is eljuthatunk. Nincs annál kellemesebb, mint amikor a tanulmányi osztály azzal vígasztal, hogy ha jól számoltunk, és biztosak vagyunk a teljesítményünkben, akkor ne vegyük figyelembe az üzenetet.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.

A jakuzzi megfelelő használata és egészségügyi hatásai

2023. március 28.|

Egy saját jakuzzi számos lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk saját életminőségünket, pihenjünk, gyógyuljunk, vagy épp elmeneküljünk a világ elől. Az, hogy beleugorjunk a vízbe és élvezzük az ott töltött időt, nem olyan nagy kihívás, azonban