A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.Életmód 682 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalA hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.

Azonban ha már a tervezés fázisában igyekszünk mindent alaposan átgondolni, a dolgok később sokkal zökkenőmentesebben alakulnak.

A tervezés lépései

Sok mindent figyelembe kell venniük tehát azoknak a háztulajdonosoknak, akik földbe épített medence telepítésén gondolkodnak. Ez egy igen nagyszabású építési projekt, ezért győződjünk meg arról, hogy tudjuk, mit csinálunk, hogy elkerüljük a váratlan akadályokat vagy a további költségeket. Van pár dolog, amire sokan nem gondolnak. Például hogy a betonmedencék telepítése hosszabb időt vesz igénybe.

Vagy akár az, hogy a medencejátékok, háziállatok vagy éles tárgyak kilyukaszthatják a vinil bélést. Érdemes kiemelt figyelmet fordítani a biztonságra is, például a medence világításra is fektessünk hangsúlyt, ez ugyanis nemcsak az éjszakai fürdőzés hangulatát emeli, hanem a medencét is biztonságosabbá teszi.

A tervezés első lépése az, hogy eldöntjük, hol legyen a medencénk. A megfelelő hely kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy hol éri a medencét a nap, hogy nincsenek-e fák, melyek árnyékot vetnek rá, és hogy a terület szélmentes-e. Ezen kívül érdemes távolabb elhelyezni az elektromos vagy telefonvezetékektől és fontos, hogy az ablakból rálássunk a vízre, így otthonunkból is szemmel tarthatjuk az úszókat.

A helyszín kiválasztásakor már azt is gondoljuk át, hogy milyen extrákat, tartozékokat, funkciókat szeretnénk. Ilyenkor már érdemes eldönteni azt, hogy milyen mély medencét szeretnénk, milyen vagy milyenek legyenek a bejáratok, a világításról és az extra funkciókról is határozzunk.

Földmunkák és medenceépítés

A földmunkák során fontos az is, hogy milyen a talaj, hisz nem minden talaj egyenletes és alkalmas a medence megtartására, a sók, szerves anyagok, az iszap és az agyag is befolyásolja ezeket a feltételeket. Fordítsunk figyelmet arra is, hogy a medencét kiásó munkagépnek valahogy be kell jutnia a helyszínre.

A gödör kiásása után következnek a vízvezeték- és áramcsatlakozások. Ilyenkor helyezik el a szivattyút és a szűrőrendszer felszerelését. Azért is fontos jó előre mindent eltervezni, mert az első lépéseknél még könnyebb olyan dolgokat elhelyezni, mint a világítás, a vízesések, vagy épp a pezsgő-funkcióük, mint később átalakítani az egész rendszert. A medence építésének folyamata természetesen nagyban függ attól, hogy milyen anyagból készül a medence.

Ha kész az alap, akkor jöhet a tereprendezés, a befejező simítások, ugródeszkák, csúszdák és egyéb extrák is helyet kaphatnak akár egy otthoni medencénél is. A legizgalmasabb rész a medence vízzel való feltöltése, és a víz kezelése. A hozzáadott vegyszerek segítenek tisztán és úszásra alkalmas állapotban tartani a vizet, a kémiai fertőtlenítőszerek elpusztítják a vízben lévő szerves szennyeződéseket, például a baktériumokat és algákat.

Mivel a medenceépítés viszonylag drága projekt, ezért érdemes hosszabb időt szánni az alapos tervezésre, hogy a végeredmény olyan legyen, mint amilyet megálmodtunk.

Magazin

Ajánlott tartalmak

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.|

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.