A kripto valuták rövid története

2023. február 16.Életmód 758 szó3,8 perc olvasási idő
FőoldalA kripto valuták rövid története

A kripto valuták rövid története

Már a legismertebb kripto valuta, a Bitcoin előtt is volt példa digitális valutákra. Ezek a korai verziók azonban (mint a B-Money és a Bit Gold) még nem tudtak hatást gyakorolni a pénzügyi piacra. A történelmi fordulat 2009-ben jött el, ekkor indult ugyanis a Bitcoin hódító útjára.

Kezdetben persze csak egy kis csapat vett részt a fejlesztésben és a „bányászatban” és ekkor még láthatóan senki nem gondolta, hogy egy nap komoly világpiaci tényezővé fogja magát kinőni. Gavin Andersen, 50 dollárért vett 10.000 Bitcoint és elkészítette a Bitcoin Faucet nevű weblapot, ahol kedvtelésből adományozta az akkor még mondhatni értéktelen digitális pénzt.

A digitális valuták korai történetének egy leghíresebb anekdotája egy magyar szoftverfejlesztőről, Hanyecz Lászlóról szól. A férfi a világ egyik első igazi tranzakcióját hajtotta végre digitális valutával: 10.000 Bitcoinért vásárolt két pizzát.

Ha a csúcsárfolyamra számítjuk át, ez az összeg nagyjából 600 millió dollárt tesz ki. Bár utólag úgy tűnhet, az első vásárlók hibás döntést hoztak, valójában nélkülük a Bitcoin növekedése soha nem indult volna meg. Rengeteg ehhez hasonló történet és városi legenda kering a Bitcoin korai szakaszáról.

Néhány éve a GameStar számolt be egy férfiról, aki teljesen elfelejtette, hogy a korai időszakban, mikor még százasával lehetett vásárolni a kripto valutából, kedvtelésből vett ezer darabot, majd csodálkozva konstatálta, hogy több millió dollárt érő jelszót őrizget egy régi pendrive-on. Az első vásárlások után gyorsan növekedett az érdeklődés a digitális fizetőeszköz iránt.

2011-ben, a Bitcoin sikereinek hatására egymás után jelentek meg az újabb kripto valuták – mára több ezer létezik belőlük. Mivel a Bitcoin alternatívái voltak, összefoglaló néven „altcoinnak” hívják őket. 2013-ban jött az első csúcs, amikor is egy Bitcoin értéke meghaladta az ezer dollárt.

Ez azonban nem volt tartós, hamarosan újra zuhanni kezdett az árfolyam, ahogy a hagyományos tőzsdén is lenni szokott, sokan komoly összegeket buktak el ebben az időszakban. Az eset nagy sajtóvisszhangot kapott, sokan a mai napig emiatt az ingadozás miatt bizalmatlanok a kripto valutákkal kapcsolatban, és voltak olyanok is, akik ennek az ügynek kapcsán hallottak először a digitális pénznemekről.

A nagy verseny miatt kérdéses volt az is, hogy az „altcoinok” közül melyek maradnak talpon – elvégre a digitális piac néhány év leforgása alatt megtelt különböző virtuális pénznemekkel. Vannak olyanok, melyek a mai napig talpon vannak, de természetesen nem egy közülük eltűnt a süllyesztőben – miközben nap, mint nap jelennek meg újak.

2015-ben az Ethereum új innovációja segítette a további növekedést, ezek voltak az ún. „okoszerződések” melyek lényege, hogy a blokklánc, a kripto valutákon kívül különböző szoftverprogramokat is be tudott fogadni.

A csúcs 2018-ban következett, de sokan figyelmeztettek, hogy ez a meredek növekedés nem tarthat örökké. Még ebben az évben elkezdett csökkeni az árfolyam, számos projekt összeomlott és rengeteg valuta tűnt el örökre a piacról.

A kripto valuták ismét stabilizálódtak, és ahogy gyűlik a tapasztalat ezen a téren, egyre inkább kiszámíthatóvá váltnak, a kezdeti hatalmas ingadozások mérséklődnek.

Természetesen a gazdasági szférában mindig történnek váratlan események – elég a hagyományos tőzsdére gondolnunk, ami 400 év után is képes kellemes, vagy éppen kellemetlen meglepetéseket generálni. Annyi bizonyos, hogy a világ gyorsan és biztosan menetel a digitalizáció felé, ez a folyamat már nem fordítható vissza. A digitális világban pedig teljesen megalapozott az igény a kripto valutákra.

Magazin

Ajánlott tartalmak

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.|

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.