Amit a födémszigetelésről tudni kell

2023. március 23.Kitekintő 675 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalAmit a födémszigetelésről tudni kell

Amit a födémszigetelésről tudni kell

A szigetelésnek igen nagy szerepe van egy épület energiafogyasztásában, és ha szigetelésről beszélünk, akkor nemcsak az aljzat és a falak szigetelése számít, hanem a födém szigetelése is. A meleg levegő felfelé száll, a hőveszteség akár 70 százaléka a födémen vagy mennyezeten át távozik, míg 30 százaléka az oldalfalakon, homlokzaton keresztül.

Ebből is látszik, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy a födém jól le legyen szigetelve. Ennek pedig az egyik igen hatékony módja a purhabbal való szigetelés, olvasható a purmester.hu oldalán. Ennek előnye a gyors kivitelezés, hogy penészálló, víz- és hőszigetelő egyben, valamint lépésálló és terhelhető és ellenáll az időjárási viszontagságoknak. Ráadásul többféle födémnél is biztonságosan használható, így a régebbi vályogépületek esetében is, de ha beton, tégla vagy fa a födém, akkor is jó megoldás a purhab.

Ezt nyújtja a purhab

A purhabot, vagyis a poliuretánhabot már több mint 5 évtizede használják épületek szigetelésére. Nagy felületek mellett az ablakok és ajtók peremének szigetelésére is használható. Ez az egyik legnépszerűbb szigetelési megoldás, köszönhető ez annak, hogy nagyon jó szigetelő képességekkel bír.

Lég- és vízzáró tulajdonságokkal is bír és nem hagy hézagokat a szigetelés és az aljzat között, külső szigetelésként pedig lég- és párazáróként is funkcionál. Jelentősé költségmegtakarítást eredményezhet, így az épület fűtéséhez és hűtéséhez kevesebb energiára lesz szükség. A purhab továbbá nem szívja magába a vizet, nem penészedik, mint egyes más szigetelőanyagok. Sőt, 100 százalékban vízálló gátat képez, így megvédi az épületet a penészedéstől és a vízkároktól.

Nagy előnye a méretstabilitása. Sok más szigetelőanyag idővel hajlamos megereszkedni, leülepedni, ez a jelenség pedig hőhidakat okozhat azokon a helyeken, ahol nincs elegendő szigetelés, az épület ekkor hajlamosabbá válik a hőveszteségre.

A purhab szigetelés ezzel szemben méretstabil, miután kikeményedett, a térfogata nem nő vagy csökken. Nagy előnye, hogy könnyű alkalmazni, könnyen tapad az épületek belső és külső burkolatához és a szabálytalan hézagokhoz és formákhoz is kellőképp igazodik.

Fókuszban a födémszigetelés

Amikor utólagos hőszigetelésről van szó, sokan az épületek homlokzatánál tartják ezt elsődlegesnek, pedig egyszerűbb, gyorsabb és hatékonyabb a födém szigetelése, nem mellesleg ez a leggazdaságosabb is. Ha a bekerülési költséget és a szigeteléssel járó anyagi előnyöket nézzük, akkor mindenképp itt kell kezdeni a szigetelést.

Sokféle módszer áll rendelkezésre, ezek használata attól is függ, hogy milyen anyagból készült a födém. Figyelembe kell venni például, hogy a fafödém rendkívül érzékeny a nedvességre, tehát itt a szigeteléskor olyan anyagot kell választani, ami páraáteresztő. A szigetelőanyagok sokfélék: polisztirol, kőzetgyapot, üveggyapot, purhab. Egy jól megtervezett és kivitelezett szigeteléssel igen sokat spórolhatunk az energiaköltségeken nyáron és télen is. Nyáron akár 5-7 fokkal is hűvösebb lehet az épületben, télen pedig a fűtésszámla csökken.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Mi kell ma ahhoz, hogy valaki biztonsági őrré válhasson?

2023. december 21.|

A felmérések szerint az elmúlt évek során egyre népszerűbbek lettek a személy-és vagyonőr tanfolyamok, és úgy tűnik ez egy olyan hivatás, mely folyamatosan elérhető a munkaerőpiacon. De vajon mi lehet ennek az oka?

Minden, amit a magán egészségbiztosításról tudnunk kell

2023. szeptember 22.|

Az ember amennyire lehet, próbál vigyázni magára, és az egészségére. Fontos, mindent megtenni a balesetek elkerülése érdekében, de az az igazság, hogy a baj egy pillanat alatt bekövetkezik, akár nyaralás, üdülés, kirándulás közben is, a