Az alkoholizmus nagy vesztesei a gyerekek

2022. szeptember 29.Közélet és Társadalom 623 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalAz alkoholizmus nagy vesztesei a gyerekek

Az alkoholizmus nagy vesztesei a gyerekek

Az alkoholizmus a mai napig tabu, főleg, ha a családokat is érinti. Ma nincs pontos adatunk arról, hogy hazánkban hány ember szenved valamelyik szenvedélybetegségtől, azonban a becslések szerint legalább 400 ezer olyan gyermekről beszélünk, ahol valamelyik (vagy rosszabb esetben minkét) szülő alkoholfüggő.

Emellett nem szabad megfeledkeznünk a többi szenvedélyről sem, mint például a szerencsejáték, a pornó, a gyógyszerek vagy akár a munkamánia.

Az ivás azonban napról napra nagyobb sebeket ejt. A gyermek- és ifjúságpszichiáterek tudják, hogy ezekben az esetekben nagyobb az érzelmi problémák kockázata, mint azoknál a családoknál, ahol a szülők nem alkoholisták. Az alkoholizmus családi örökség, ahol a fiatalok négyszer nagyobb valószínűséggel válnak alkoholistává, mint más gyermekek. Ráadásul ezek a családok valamilyen formában elhanyagolást vagy bántalmazást tapasztalnak.

Milyen oka van az alkoholfüggőségnek?

Muszáj kimondanunk, hogy az alkohol egy legális és széles körben elérhető tudatmódosítószer, ami Magyarországon is problémát okoz. A WHO 2016-os adatai szerint hazánkban a családok 20 százaléka találkozik ezzel a gonddal, de ha a Covidra gondolunk, akkor biztos, hogy most nagyobb százalékról van szó. De hogyan érinti a gyermeket a családban megjelenő alkohol? Az ilyen típusú családban élő fiataloknak számos problémája lehet.

Bűntudat: A gyermek azt hiheti, hogy ő az elsődleges oka az ivásnak.

Szorongás: Állandóan aggódhat az otthoni helyzet miatt. Félhet attól, hogy az alkoholista szülő megbetegszik vagy megsérül, és félhet a szülők közötti veszekedésektől és erőszakos cselekményektől is.

Szégyen: A szülők azt az üzenetet küldhetik a gyermeknek, hogy az otthoni dolgokat titokban kell tartani. Ez egyenlő a szégyennel, a fiatal nem hívja át a barátait, és fél segítséget kérni másoktól.

Barátok nélkül: Mivel a gyermeket már annyiszor cserbenhagyta az ivó szülő, nem mer bízni másokban.

Zavar: Az alkoholista szülő a kedvesből erőszakossá válik, anélkül, hogy a gyermek viselkedésével bármilyen összefüggésben lenne. A gyermek nem találkozik a rendszeres napi rutinnal, mert az étkezési és lefekvési idő folyamatosan változik.

Düh: A gyermek dühöt és haragot érez az alkoholista szülővel szemben, mert az olyan sokat iszik, és gyakran dühös a nem alkoholista szülőre, mert az nem nyújt támogatást vagy védelmet.

Depresszió: A gyermek úgy érzi, egyedül van, és képtelen bármit is tenni a helyzet megváltoztatásáért.

Hogyan segítsünk az alkoholizmusban felnövő gyerekeknek?

Bár a gyermek igyekszik titokban tartani az alkoholizmust, a tanárok, rokonok, más felnőttek vagy barátok észrevehetik, hogy valami nincs rendben.

Az iskolai kudarcok és gyakori hiányzások, a barátok hiánya, az elzárkózás az osztálytársaktól, a lopás és erőszakos viselkedés, a gyakori panaszok fizikai problémákra, például fejfájásra vagy gyomorfájásra, az alkohollal való visszaélés, az agresszió és a folyamatos kockázatvállaló magatartás is rossz előjel lehet, ráadásul megjelenik a depresszió és az öngyilkosságra utaló hajlam is.

Magazin

Ajánlott tartalmak

  • Fotó: Tarandus kiadó

Halottak napja: pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz

2022. október 28.|

Festmény vagy írás is lehet szellemi táplálék a gyászoló léleknek. Halottak napján, Mindenszentek ünnepén egy kicsit megáll az élet. Mindnyájan cipeljük a lelkünkben eltávozott szeretteink hiányát, az elmúlás fájdalmát, a gyász teljesen sosem begyógyuló sebeit.