Az alkoholizmus nagy vesztesei a gyerekek

2022. szeptember 29.Közélet és Társadalom 623 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalAz alkoholizmus nagy vesztesei a gyerekek

Az alkoholizmus nagy vesztesei a gyerekek

Az alkoholizmus a mai napig tabu, főleg, ha a családokat is érinti. Ma nincs pontos adatunk arról, hogy hazánkban hány ember szenved valamelyik szenvedélybetegségtől, azonban a becslések szerint legalább 400 ezer olyan gyermekről beszélünk, ahol valamelyik (vagy rosszabb esetben minkét) szülő alkoholfüggő.

Emellett nem szabad megfeledkeznünk a többi szenvedélyről sem, mint például a szerencsejáték, a pornó, a gyógyszerek vagy akár a munkamánia.

Az ivás azonban napról napra nagyobb sebeket ejt. A gyermek- és ifjúságpszichiáterek tudják, hogy ezekben az esetekben nagyobb az érzelmi problémák kockázata, mint azoknál a családoknál, ahol a szülők nem alkoholisták. Az alkoholizmus családi örökség, ahol a fiatalok négyszer nagyobb valószínűséggel válnak alkoholistává, mint más gyermekek. Ráadásul ezek a családok valamilyen formában elhanyagolást vagy bántalmazást tapasztalnak.

Milyen oka van az alkoholfüggőségnek?

Muszáj kimondanunk, hogy az alkohol egy legális és széles körben elérhető tudatmódosítószer, ami Magyarországon is problémát okoz. A WHO 2016-os adatai szerint hazánkban a családok 20 százaléka találkozik ezzel a gonddal, de ha a Covidra gondolunk, akkor biztos, hogy most nagyobb százalékról van szó. De hogyan érinti a gyermeket a családban megjelenő alkohol? Az ilyen típusú családban élő fiataloknak számos problémája lehet.

Bűntudat: A gyermek azt hiheti, hogy ő az elsődleges oka az ivásnak.

Szorongás: Állandóan aggódhat az otthoni helyzet miatt. Félhet attól, hogy az alkoholista szülő megbetegszik vagy megsérül, és félhet a szülők közötti veszekedésektől és erőszakos cselekményektől is.

Szégyen: A szülők azt az üzenetet küldhetik a gyermeknek, hogy az otthoni dolgokat titokban kell tartani. Ez egyenlő a szégyennel, a fiatal nem hívja át a barátait, és fél segítséget kérni másoktól.

Barátok nélkül: Mivel a gyermeket már annyiszor cserbenhagyta az ivó szülő, nem mer bízni másokban.

Zavar: Az alkoholista szülő a kedvesből erőszakossá válik, anélkül, hogy a gyermek viselkedésével bármilyen összefüggésben lenne. A gyermek nem találkozik a rendszeres napi rutinnal, mert az étkezési és lefekvési idő folyamatosan változik.

Düh: A gyermek dühöt és haragot érez az alkoholista szülővel szemben, mert az olyan sokat iszik, és gyakran dühös a nem alkoholista szülőre, mert az nem nyújt támogatást vagy védelmet.

Depresszió: A gyermek úgy érzi, egyedül van, és képtelen bármit is tenni a helyzet megváltoztatásáért.

Hogyan segítsünk az alkoholizmusban felnövő gyerekeknek?

Bár a gyermek igyekszik titokban tartani az alkoholizmust, a tanárok, rokonok, más felnőttek vagy barátok észrevehetik, hogy valami nincs rendben.

Az iskolai kudarcok és gyakori hiányzások, a barátok hiánya, az elzárkózás az osztálytársaktól, a lopás és erőszakos viselkedés, a gyakori panaszok fizikai problémákra, például fejfájásra vagy gyomorfájásra, az alkohollal való visszaélés, az agresszió és a folyamatos kockázatvállaló magatartás is rossz előjel lehet, ráadásul megjelenik a depresszió és az öngyilkosságra utaló hajlam is.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.

A jakuzzi megfelelő használata és egészségügyi hatásai

2023. március 28.|

Egy saját jakuzzi számos lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk saját életminőségünket, pihenjünk, gyógyuljunk, vagy épp elmeneküljünk a világ elől. Az, hogy beleugorjunk a vízbe és élvezzük az ott töltött időt, nem olyan nagy kihívás, azonban