Ezért érdemes kipróbálni a modern szeglemezes tetőszerkezetet

2023. július 25.Kitekintő 630 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalEzért érdemes kipróbálni a modern szeglemezes tetőszerkezetet

Ezért érdemes kipróbálni a modern szeglemezes tetőszerkezetet

Beszélhetünk akár egy nagyobb volumenű felújításról, vagy egy új építésű házról, a megfelelő tetőszerkezet kialakítása során mindig körültekintően kell eljárnunk.

A hagyományosnak mondható tetőszerkezetek mellett ma már szóba jöhet egy igen korszerű megoldás is, mely napjainkban kezd egyre elterjedtebb lenni a kivitelezők, és az építtetők köreiben egyaránt. Ez pedig nem más, mint a szeglemezes tetőszerkezet, mely rengeteg előnyös tulajdonsággal rendelkezik.

Ez valóban egy új, és gyorsan kivitelezhető gyártástechnológiának nevezhető, mely igazából két fontosabb funkciót is ellát: a szeglemezes tető ugyanis amellett, hogy egy tetőszerkezet, födémként is megállja a helyét.

Így tér el a szeglemezes tető a hagyományos társától

A folyamatosan fejlődő építéstechnológiáknak köszönhetően egyre újabb, egyre korszerűbb megoldásokat alkalmazhatunk felújítás, vagy éppen építkezés során. A hagyományos, és a szeglemezes tetőszerkezet között természetesen hatalmas különbségeket tapasztalhatunk.

Ugyanis míg a hagyományos tetőknél egyszerűen csavarokkal vannak az elemek rögzítve egymáshoz, a szeglemezes tető gyártásnál olyan előre legyártott acéldarabok vannak alkalmazva, melyeknek a felületéből rengeteg kis acél tüske áll ki.

Ezek a kis tüskék teszik lehetővé azt, hogy a tetőszerkezet elemei stabilan egymáshoz legyenek rögzítve.
A szeglemezek segítségével gyorsan, és hatékonyan lehet a tetőszerkezet fa elemeit egymáshoz rögzíteni, és erre a technológiára van szükség a rácsos tartók megépítésénél is.

Ezek a szeglemezes tetőszerkezet legfőbb tulajdonságai

A szeglemezes tetők előnyei közé felsorolhatjuk a nagy teherbírást, hiszen a szerkezet még a betoncserepet is elbírja, a gyorsaságot, illetve, hogy gyárilag bele tartozik ebbe a technológiába a gombaölés, illetve a tűzgátlás is.

Különlegessége, hogy ezzel a módszerrel lehetőségünk van arra, hogy hatalmas fesztávolságokat hidaljunk át, ugyanis a szeglemez képes akár 25-30 métert is tartóoszlopok nélkül lefedni. Egy rendkívül pontos technológiáról beszélünk, mely időtálló, ugyanis még az idő múlásával sem kezd el a szerkezet csavarodni, vagy mozogni.

Nem kellenek tartófalak, és kevesebb faanyagra lesz szükségünk, így a környezetünket is tudjuk óvni ezzel a tetőszerkezettel, arról nem is beszélve, hogy ezzel a módszerrel a hulladékot minimálisra csökkenthetjük.

Ezek mellett fontos megemlíteni, hogy a szeglemezes tető súlya csekély, ennek köszönhetően könnyedén szállítható, de a nagyobb szerkezeteket lehetőség van akár a helyszínen is összeszerelni. Ha pedig a helyszínen történő összeszerelésre kerül a sor, akkor a szeglemezek egy speciális préseléssel tudnak a faszerkezetbe rögzülni. Az endotruss szerint szeglemezekkel ki alakítható egy olyan erős kapcsolat, mely amellett, hogy teherbíró, még torzulásmentes is.

Ennek a modern tetőszerkezet gyártás-előkészítésének a legfontosabb része a számítógépes tervezés, melyhez elengedhetetlen a megrendelő tervrajza, de szükség esetén egy helyszíni felmérésre is sort kell keríteni.

Magazin

Ajánlott tartalmak

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.|

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.