Finom kocsonya készítése házilag, otthon

2022. november 8.Életmód 702 szó3,6 perc olvasási idő
FőoldalFinom kocsonya készítése házilag, otthon

Finom kocsonya készítése házilag, otthon

Ha jön a tél, akkor jön a kocsonyakészítés időszaka is. Ez az étel klasszikus fogásnak számít, és a gyerekek is imádni szokták, főleg, ha a furán mozgó zselatinos levesre gondolunk. A kocsonya általában sertésből áll, mivel ezek a húsok elég zsírosak ahhoz, hogy elkészüljön a tökéletes kocsonya, ami nem marad leves, ugyanakkor nem fagy meg.

Ráadásul egyre több bolt árulja előre összeválogatott cosmagban, hogy még könnyebben be tudjuk szerezni a szükséges hozzávalókat. Ettől függetlenül bármelyik hentesüzletben meg tudjuk venni, csak a listát kell magunknál tartanunk.

Mi kell a kocsonyához?

Ennél az ételnél elmondható, hogy a siker titka mindig a hozzávalókban rejlik. Az igazi kocsonyához jól jön a csülök, a fej, a fül, a köröm vagy a farok is, főleg, ha valaki az igazán cupákos részeket szereti. Emellett kelleni fognak a zöldségek, és mindenekelőtt a hagyma. A kocsonya készítésének titka igazából a levesben rejlik, mivel főzés közben fogjuk megkapni azokat az anyagokat, amik utána kocsonyássá teszik az ételt, extra zselatin hozzáadása nélkül.

Valójában pont olyan, mintha egy húslevest főznénk. Ugyanúgy fűszerezhetjük, ízesíthetjük. A zöldségek mellett nagyon fontos a hagyma, mivel igazán különleges ízt ad neki, és akkor még jöhet egy kis fekete bors, só, és azok a zöld fűszerek, amiket a legjobban szeretünk. A húsokat érdemes legalább négy órán keresztül főzni, ennyi idő alatt elég zselatin kerül a vízbe. Ha pedig nem szeretjük a bőrös, zsíros részeket, akkor színhúst is tehetünk bele, amit majd tálaláskor tudunk elfogyasztani.

Csak disznóból készülhet?

Nagyon finom és mutatós kocsonyánk lehet, ha előre lesütött húst szeletelünk bele, ami füstölt hús, nyelv, szárnyashús és hal is lehet. Ha pedig valami különlegességre vágyunk, akkor főtt tojás is kerülhet bele egészben vagy szeletként. Ahogy látjuk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen, mindenki megtalálja a kedvenc összeállításait.

Pontos lista a vásárláshoz

Hat tányér elkészítéséhez a következő arányokra érdemes figyelni:

  • 2 kg kocsonyahús a kocsonyásodás miatt
  • 0,5-1 kg disznóhús a fogyasztás érdekében (csülök, comb, lapocka)
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db csípős paprika
  • 3 db tojás
  • só, bors, egyéb fűszerek

Ennél a mennyiségnél mindig szükségünk lesz egy nagyobb lávásra. A bőröket és a bőrös-zsíros részeket alaposan meg kell tisztítani a hússal együtt. Ha konyhakész kocsonyahúst vettünk, akkor kevesebb dolgunk lesz, azonban a tisztítást ilyenkor se felejtsük el. Tisztítás után készítsük elő a zöldségeket, mossuk meg őket és vágjuk hosszúkás darabokra. A fokhagymának szedjük le a héját, és a gerezdeket vágjuk fel.

Innentől kezdve nagyon könnyű dolgunk van. A húsokat nagyjából négy órán keresztül kell főznünk, majd utána különálló tányérokba pakoljuk őket. Ezek a tányérok mindig a hűtőbe, és sosem a mélyhűtőbe kerülnek, majd nagyjából egy-két óra után azonnal tálalhatóak. Ha pedig marad valamennyi, akkor akár egy hétig is tárolhatjuk, bár, ha savanykás ízt érzünk, akkor inkább dobjuk ki.

Magazin

Ajánlott tartalmak

  • Fotó: Tarandus kiadó

Halottak napja: pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz

2022. október 28.|

Festmény vagy írás is lehet szellemi táplálék a gyászoló léleknek. Halottak napján, Mindenszentek ünnepén egy kicsit megáll az élet. Mindnyájan cipeljük a lelkünkben eltávozott szeretteink hiányát, az elmúlás fájdalmát, a gyász teljesen sosem begyógyuló sebeit.