Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.Közélet és Társadalom 622 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalIdősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

A tanulmányok azt mutatják, hogy bárki bármilyen életkorban megtanulhat egy új nyelvet. Sőt, a piacon elérhető fejlett technológiával napjainkban már sokkal könnyebb elkezdeni a nyelvtanulást. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző online nyelvtanfolyamok, ingyenes applikációk és azok az online szótárak is, melyekkel pillanatok alatt kényelmesen le lehet fordítani a nem ismert idegen szavakat. Ezeket ráadásul sok esetben az online szótárban mondatba foglalva is megtaláljuk, így ez is megkönnyíti a tanulást.

Időskorban nehezebb

Az agy neuroplaszticitása miatt az idősebbek nehezebben tanulnak új nyelveket. Ez az agy azon képességét jelenti, hogy szinaptikus kapcsolatokat alakít ki és strukturál át, tanulás vagy sérülés hatására. Ez az életkor előrehaladtával csökken, ami az időseket is meggátolhatja abban, hogy megtanuljanak egy második nyelvet. A kutatások is bizonyítják, hogy a dolgok megtanulása idősebb korban nehezebb, ez azonban nem szabad, hogy elriasszon bárkit is a tanulástól.

Sőt, bizonyos szempontból nézve az új nyelvet tanuló idősebbek előnyben vannak fiatalabb társaikkal szemben. Ez főként azért van így, mert az idősebbek nagyobb szókinccsel rendelkeznek, ennek eredményeként pedig több olyan szót tanulhatnak meg, melyet az anyanyelvükön már ismernek.

A kétnyelvűség ráadásul jótékonyan hat az agy egészségére – hangsúlyozza az Edinburgh-i Egyetem. A kutatók 648 Alzheimer-kóros beteg orvosi kartonjának vizsgálata után megállapították, hogy az egy nyelvet beszélő betegeknél hamarabb alakult ki a demencia, mint azoknál, akik két nyelvet beszéltek. A kutatást vezető Thomas Bak megjegyezte, hogy egy új nyelv tanulása az élet későbbi szakaszában azért előnyös, mert segít az agy edzésében.

Az agynak is szüksége van ugyanis edzésre, és ha minden nap megtanulunk egy új szót, vagy egy új nyelvtani szabályt, akkor az strukturálisan és funkcionálisan is megváltoztathatja az agyat. Hatékonyabbá és rugalmasabbá teheti azt. Az agyat fiatalon tartó játékok játszása is tanácsos, ilyenek a keresztrejtvények, a kártyajátékok és a szókirakók.

A York Egyetem és az Amerikai Neurológiai Akadémia is elvégezte a saját tanulmányait a kétnyelvűségről és a demenciáról. Mindkét intézmény megállapította, hogy az egyik nyelvről a másikra való átváltás aktiválja az agy végrehajtó működésért felelős területeit. A tanulmányok szerint az agy ezen részének gyakori használata csökkentheti a kognitív hanyatlást és késleltetheti a demencia kezdeti hatásait. A kétnyelvűség nemcsak az agyműködés fenntartásában segít, hanem a szociális interakciókat is növelheti.

Ez pedig segíthet javítani az idősek általános közérzetét. Egy új nyelv egy teljesen új világot nyithat meg az idősek számára, egyúttal egy új kultúrát is megismerhetnek.

Magazin

Ajánlott tartalmak

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.|

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.