Így befolyásolja a hőmérséklet a tanulást és a koncentrálást

2022. szeptember 29.Közélet és Társadalom 680 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalÍgy befolyásolja a hőmérséklet a tanulást és a koncentrálást

Így befolyásolja a hőmérséklet a tanulást és a koncentrálást

A legújabb hírek szerint most megint az oktatás felé terelődik a hangsúly, de nem a tanulás fajtája, hanem inkább a formája miatt, legalábbis, ami a hőmérsékletet illeti. Egyesek szerint ezekben az intézményekben legalább 20 foknak kell lennie, azonban a legutolsó előírások 18 fokot kérnek.

Ha pedig arra gondolunk, hogy eddig a 22 fok volt a normális, akkor felmerül a kérdés, hogy a hőmérséklet miként befolyásolja a tanulási kedvet.

Meleg vagy hideg: melyik segíti jobban a koncentrációt?

Több tanulmány szerint a szélsőséges hőmérséklet nem alkalmas a tanulásra. Az ideális környezet egy meleg, 20 fok körüli helyiség szokott lenni.

Több egyetem végzett kutatást a témában, de általában ugyanarra a következtetésre jutottak. Úgy tartják, hogy 17 fok alatt a diákok idegesek és nyugtalanok lesznek, míg 22 fok felett a túl meleg körülmények álmossághoz és tétlenséghez vezethetnek. Ebből kiderül, hogy a legjobb a 18-21 fok közötti hőmérséklet, ami tökéletessé teszi a koncentrálást és a tanulást.

Tippek a tanuláshoz, ha hideg van

Nem mindegy, hogy mikor tanulunk. Ahogy nyáron, úgy télen is ajánlott elkerülni a nap középső óráit, mivel az ebéd utáni időszak álmossághoz vezet, nyáron pedig a forróság sem kímél senkit. Az a legjobb, ha megfelelően szabályozzuk a szoba hőmérsékletét, hogy elkerüljük a túl meleg és túl hideg órákat.

A testhőmérsékletünk egyik legjobb mérőeszköze a kezünk, ezért fordítsunk különös figyelmet a hőmérsékletére. Ha hidegek az ujjaink, és nehezen írunk a tollal, akkor a környezeti feltételek nem nevezhetőek megfelelőnek. Ilyenkor próbáljuk meg felmelegíteni a kezünket úgy, hogy közelebb visszük a radiátorhoz. Először csak az ujjaink lazulnak el, utána az egész testünk is.

Ha fázunk, akkor igyunk forró italokat, például teát. Ez jó módszer arra, hogy melegen tartsuk magunkat, mivel ezek az italok belülről kifelé melegítik a testet. Már maga a tény, hogy egy forró csésze van a kezünkben, segít abban, hogy sokkal jobban érezzük magunkat, és hogy a legtöbbet hozzuk ki a vizsgatananyagból.

Mindig tartsuk fenn a jó, stabil hőmérsékletet, és kerüljük a hirtelen váltást, amely amellett, hogy rossz hatással van a tanulásra, csak megfázáshoz és további kellemetlenségekhez vezet. Éppen ezért legyünk óvatosak a fűtéssel. Nem tanácsos hosszú órákon át tartózkodni a túlfűtött teremben, mert ez fejfájást és fáradtságot okoz, valamint fennáll a megfázás veszélye, ha átmegyünk egy másik, hidegebb helyiségbe, vagy éppen kimegyünk az utcára.

A fűtés a mentőövünk, de vigyázzunk vele, mert ez egy kétélű kard. Ez alatt azt értjük, hogy mindig olyan ideális, mérsékelt hőmérsékletre kell törekednünk, amely lehetővé teszi, hogy jó körülmények között tanuljunk. Fontos azonban, hogy a meleg ne legyen nyomasztó. Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk a megfelelő levegőcserére is. Szellőztessük a helyiségeket a levegő megújítása érdekében. Már csak az a kérdés marad, hogy vajon ezek közül a tippek közül mikre lesz szükség az iskolákban és a többi intézményben.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.

A jakuzzi megfelelő használata és egészségügyi hatásai

2023. március 28.|

Egy saját jakuzzi számos lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk saját életminőségünket, pihenjünk, gyógyuljunk, vagy épp elmeneküljünk a világ elől. Az, hogy beleugorjunk a vízbe és élvezzük az ott töltött időt, nem olyan nagy kihívás, azonban