Így léphetünk fel a hangyák ellen a kertben házilag

2022. november 8.Életmód 660 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalÍgy léphetünk fel a hangyák ellen a kertben házilag

Így léphetünk fel a hangyák ellen a kertben házilag

A hangyák természetes módon védik a kertet a kártevők ellen. A katicabogarakhoz és más hasznos rovarokhoz hasonlóan gyakran segítenek a kártevők elleni védekezésben azáltal, hogy megeszik azok tojásait, vagy megzavarják őket táplálkozás közben.

A hangyák olyan hatékony biológiai védekező szerek, hogy egyes gazdák szándékosan alkalmazzák őket az integrált növényvédelmi stratégia részeként.

A hagyományos kertészkedés során a hangyák szellőztetik a talajt, alagutakat ásnak, amelyek a vizet, az oxigént és a tápanyagokat a növények gyökereihez juttatják. Emellett felgyorsítják a szerves anyagok, például az elhalt levelek és rovarok lebomlását, ezáltal trágyázzák a növényeket. A hangyák általánosságban véve előnyösek lehetnek a termesztési környezet számára, ugyanis amellett, hogy a kártevőkből lakmároznak, maguk is ebédként szolgálnak a nagyobb élőlények, például a gyíkok, békák és madarak számára, amelyek szintén segítenek megelőzni a kártevőproblémákat.

Igen, néhány hangya a kertben nem ad okot aggodalomra. Ha azonban túlságosan megnő a számuk, akkor új veszélyekkel nézünk szembe, mivel a hangyák növelhetik a többi kártevő populációját.

Természetes módszerekkel a hangyák ellen

Amikor az apró hangyák túlságosan elszaporodnak, akkor bizony tönkretehetik a növények vagy a zöldségek egy részét. Innentől kezdve a hangyák gyakori kerti kártevők. A hasüregükben hangyasavat kiválasztó mirigyeket tartalmaznak, amely amellett, hogy nyomot hagy más hangyáknak, elpusztíthatja a növényeket

A hangyáktól való teljes megszabadulás szinte lehetetlen, de a védekezés sikerülhet. Léteznek kémiai gyógymódok, például rovarirtó szerek vagy bórax használata, de számos természetes vagy otthoni gyógymód is van, amik segíthetnek a hangyák elleni küzdelemben a kertben. Nézzük a legelterjedtebbeket a kisoki.hu szerint.

  • Fokhagyma: készítsük el víz és apróra vágott fokhagyma keverékét, és rendszeresen permetezzük be a területet.
  • Szappan: A szappanos vízzel való permetezés egy másik lehetőség, amelyet széles körben alkalmaznak a különböző kártevők ellen.
  • Citromlé: citromlé permetezése a hangyák útjába szintén hasznos lehet.

A legfontosabb a megelőzés

Ahogy mindig hallani lehet, a megelőzés jobb, mint az utólagos kezelés. A hangyák jelenlétét nem lehet elkerülni, ráadásul az ökoszisztéma számára sem lenne előnyös. A természetben minden elem nagyon fontos funkciót tölt be.

Amit azonban megpróbálhatunk tenni, az az, hogy megakadályozzuk, hogy ezek a rovarok kártevővé váljanak. Hogyan? Olyan növények használatával, mint a saláta, a körömvirág vagy a levendula, mivel ezek természetes módon riasztják el őket. Ha a növények mellett döntünk, akkor megkíméljük a kolóniákat a pusztulástól, és a kertünk is sokkal jobban fog kinézni. Egyre többen ragaszkodnak a természetes körülményekhez, ahol elutasítják a vegyszerek használatát. Szerencsére a legjobb megoldás mindig a természetből származik, úgyhogy ültessünk virágokat. Plusz előny, hogy ezek nemcsak a hangyákat, hanem a legyeket és a szúnyogokat is messzire üldözik.

Magazin

Ajánlott tartalmak

  • Fotó: Tarandus kiadó

Halottak napja: pszichológus tanácsai a gyászfeldolgozáshoz

2022. október 28.|

Festmény vagy írás is lehet szellemi táplálék a gyászoló léleknek. Halottak napján, Mindenszentek ünnepén egy kicsit megáll az élet. Mindnyájan cipeljük a lelkünkben eltávozott szeretteink hiányát, az elmúlás fájdalmát, a gyász teljesen sosem begyógyuló sebeit.