Jelentős történelmi események, melyekről a rádióból értesültek az emberek

2023. január 30.Közélet és Társadalom 692 szó3,5 perc olvasási idő
FőoldalJelentős történelmi események, melyekről a rádióból értesültek az emberek

Jelentős történelmi események, melyekről a rádióból értesültek az emberek

A rádiózás történetében számos meghatározó pillanat volt, olyanok, melyek a mai napig éreztetik hatásukat. Ma már az online rádiók világában a rádióadók szerepe folyamatosan változik. A földrajzi távolságok megszűnnek, hisz a világ bármely táján hallgathatunk rádiót, ehhez mindössze internetes kapcsolatra van szükségünk.

Akár mobiltelefonon, táblagépen, számítógépen vagy okostévén keresztül is hallgathatunk internetes rádióadót. Nem kell a frekvenciával és a hatótávolsággal törődnünk, kiválaszthatjuk, hogy milyen zenei stílust szeretnénk hallgatni és akár nyelvtanulási céljainkban is nagy segítséget tud nyújtani egy online rádió.

Információnyújtás és szórakoztatás – ma is ez a rádióadók célja és nem volt ez másként az elmúlt évszázadokban sem. A szórakozásra és hírekre éhes világban több történelmi eseményről is a rádión keresztül értesültek a tömegek. Ezeket szedte egy csokorba a BeOnAir.

Történelmi események a rádióban

A világok harca az egyik ilyen nagy esemény, ez egy Orson Welles által írt és rendezett rádiójáték volt, ami A világok harca című regény alapján készült. Ez a rádióadás egy halloweeni különkiadásnak készült, melyet 1938. október 30-án sugároztak.

A műsorvezető 60 percen át hamis híreket közvetített és a híradások annyira valóságosnak tűntek, hogy az emberek azt hitték, hogy valóban marslakók támadták meg a Földet. Sok ember megijedt, azonban a lapok később eltúlozták az eseményeket, mert valójában nem történtek tömeges öngyilkosságok, lázongások.

Az emberek a rádióból értesültek a Japán feletti győzelemről a 2. világháborúban. 1945. szeptember 2-án Japán hivatalosan megadta magát, miután két atombombát dobtak le az országra. Az elsőt Hirosimára, de ekkor még nem adták meg magukat, mire Harry Truman elnök bejelentette, hogy ha nem kapitulálnak, újabb bombát dobnak le és ez meg is történt Nagaszakiban.

A japánok ezután kapituláltak és hivatalosan véget ért a második világháború. Néhány órán át több nem hivatalos rádióadásban is bejelentették ezt, mielőtt hivatalosan is közölték volna.

Van egy álmom – Martin Luther King máig ható szavait 1963-ban mondta el a Lincoln-emlékműnél egy washingtoni polgárjogi felvonuláson. Kingnek volt egy víziója a faji egyenlőségről az Egyesült Államokban és erről beszélt híres beszédében, ami a munkahelyekre és a szabadságra irányult, valamint arra, hogy a feketék és a fehérek harmonikusan és egyenlően éljenek együtt. Ezt a beszédet, amit a rádió is közvetített, a mai napig az amerikai polgárjogi mozgalom meghatározó pillanatának tartják.

1937. május 6-án a New Jersey állambeli Lakehurstben a Hindenburg-katasztrófáról élőben közvetített rádióadásban számoltak be. A chicagói WLS riportere, Herb Morrison a helyszínen volt, amikor a héliummal töltött léghajó lezuhant és lángba borult.

A kubai rakétaválság is egy olyan esemény volt, amiről a rádióból értesültek az emberek. Kennedy elnök 1962. október 22-én szólt a rádión keresztül a nemzethez, hogy megállapodás született, hogy a szovjetek leszerelik nukleáris fegyvereiket, ami csökkentette a globális nukleáris háború veszélyét.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Amit a födémszigetelésről tudni kell

2023. március 23.|

A szigetelésnek igen nagy szerepe van egy épület energiafogyasztásában, és ha szigetelésről beszélünk, akkor nemcsak az aljzat és a falak szigetelése számít, hanem a födém szigetelése is. A meleg levegő felfelé száll, a hőveszteség akár

  • Kép: mindmegette.hu

Sütemény-főváros a szomszédban

2023. február 16.|

A császárváros édes oldala. Magyarországról többen is járnak Ausztriába vásárolni, síelni, vagy múzeumokat látogatni. Sokan azonban nem tudják, hogy Bécs cukrászdái világhírűek. A világ minden szegletéből a városba érkező turisták jelentős hányada nem távozik, amíg

A kripto valuták rövid története

2023. február 16.|

Már a legismertebb kripto valuta, a Bitcoin előtt is volt példa digitális valutákra. Ezek a korai verziók azonban (mint a B-Money és a Bit Gold) még nem tudtak hatást gyakorolni a pénzügyi piacra. A történelmi