Ma telefonnal tanítunk, nem pofonnal

2022. szeptember 19.Életmód 627 szó3,2 perc olvasási idő
FőoldalMa telefonnal tanítunk, nem pofonnal

Ma telefonnal tanítunk, nem pofonnal

Pár évtizeddel ezelőtt teljesen normálisnak számított a megérdemelt atyai pofon. A gyerekek naplementéig játszhattak a faluban, senki sem nézett a körmükre, azt csináltak, amit akartak, a válaszkész nevelésről pedig még senki nem hallott. Nem volt baj abból, ha sírt a gyerek, és a problémák közepette sem kapott annyi támogatást, mint most.

Ezek a generációs eltérések a felnőtteknél morgolódást szoktak kiváltani, és úgy titulálják a gyerekeket, mint akik képtelenek ellátni magukat egyedül. De vajon tényleg olyan rossz, hogy a szülőkre vannak utalva?

A mai gyerekek nem tudnak térképet olvasni vagy folyóírással és gyöngybetűkkel írni, azonban pár másodperc alatt összedobnak egy TikTok-videót, vagy megoldják a számítógépes problémájukat. Ha azonban belegondolunk, akkor egyelőre senkinek sincs szüksége térképre, mivel a telefonok megoldják ezt a problémát, bár ez a jövőben még változhat (feltéve, ha hiszünk a posztapokaliptikus filmeknek). Kár lenne azonban leragadni egyetlen felületnél, mivel bármelyik pillanatban jöhet egy újabb, aztán majd megjelenik egy gondolatátvitellel jegyzetelő alkalmazás, és akkor már írni sem kell.

Előnyök és hátrányok

A kutatók elismerik, hogy a digitális technológia túlzott használata hozzájárulhat a gyermekkori depresszióhoz és szorongáshoz. Ezzel szemben azok a gyerekek, akik offline küzdenek, néha olyan barátságokat köthetnek és olyan szociális támogatást kaphatnak az interneten, amelyet máshol nem kapnak meg.

A gyerekek abból tanulnak, amit látnak, ezért érdemes több időt eltölteni velük és a technológiával. Üljünk le, és hallgassunk gyermekdalokat, vagy nézzünk olyan videókat, amelyeket a fiatal szeret. Ideális esetben olyan oktatóvideókat kereshetünk, amelyeken például új nyelvet tanulhatnak. Egy másik lehetőség a játékokat tartalmazó alkalmazások letöltése, amelyekkel edzhetjük a memóriát, és segíthetünk nekik a tanulásban.

Előnyök:

  • A kihívást jelentő játékok ideálisak a szellemi kapacitás növelésére.
  • A YouTube ellenőrzött használata ideális a gyermekek számára egy új nyelv elsajátításához, az oktatóvideók pedig ideálisak a társadalmi érdeklődésre számot tartó témák megismeréséhez.
  • A közösségi hálózatok segítenek abban, hogy jobban kommunikáljanak a társadalomban. A közösségi hálózatok használatát azonban mindig a szülőknek kell ellenőrizniük.
  • Amikor a gyerekek az interneten keresgélnek, fejlődik a tudásuk, és felelősségteljesebben végzik el a házi feladataikat.
  • A technológia lehetővé teszi a gyermekek és a serdülők számára, hogy kapcsolatban legyenek társaikkal és tanáraikkal.

A gyermekek által visszaélés szerűen használt technológia hátrányai:

  • A technológia ellenőrizetlen használata hiperaktivitást okozhat.
  • A technológiai eszközök miatt a gyerekek elvonulhatnak az egészséges tevékenységektől, például a könyvek olvasásától.
  • A videojátékok és az okostelefonok ellenőrizetlen használata miatt a gyerekek elszigetelődhetnek a társadalomtól.
  • Stresszt, szorongást, ingerlékenységet és depressziót okozhat náluk.
Magazin

Ajánlott tartalmak

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.

A jakuzzi megfelelő használata és egészségügyi hatásai

2023. március 28.|

Egy saját jakuzzi számos lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk saját életminőségünket, pihenjünk, gyógyuljunk, vagy épp elmeneküljünk a világ elől. Az, hogy beleugorjunk a vízbe és élvezzük az ott töltött időt, nem olyan nagy kihívás, azonban

Amit a födémszigetelésről tudni kell

2023. március 23.|

A szigetelésnek igen nagy szerepe van egy épület energiafogyasztásában, és ha szigetelésről beszélünk, akkor nemcsak az aljzat és a falak szigetelése számít, hanem a födém szigetelése is. A meleg levegő felfelé száll, a hőveszteség akár