Mi kell ma ahhoz, hogy valaki biztonsági őrré válhasson?

2023. december 21.Közélet és Társadalom 677 szó3,4 perc olvasási idő
FőoldalMi kell ma ahhoz, hogy valaki biztonsági őrré válhasson?

Mi kell ma ahhoz, hogy valaki biztonsági őrré válhasson?

A felmérések szerint az elmúlt évek során egyre népszerűbbek lettek a személy-és vagyonőr tanfolyamok, és úgy tűnik ez egy olyan hivatás, mely folyamatosan elérhető a munkaerőpiacon. De vajon mi lehet ennek az oka?

Utánajártunk most annak, hogy miért szeretné egyre több ember elvégezni a személy és vagyonőr képzést, illetve összeszedtük azt is, hogy kik azok az emberek, akik számára ideális lehet ez a hivatás.

Mit is csinál munkája során egy személy-és vagyonőr?

Valamiért sok ember fejében a vagyonőrökről kialakult egy olyan kép, mely a valóságot természetesen nem egészen fedi. A kisgyermekek nagy része a biztonsági őrökre amolyan szuperhősként tekintenek, a felnőttek nagy része azonban munkájukat elsőkörben unalmasnak, és egyhangúnak gondolja. Ám valójában egyik felvetés sem igaz.

A személy és vagyonőr nagyon leegyszerűsítve egy olyan biztonsági szakember, akinek igen komoly fizikai, és pszichikai tudással kell rendelkeznie ahhoz, hogy el tudja végezni a rá bízott feladatokat. Egy biztos: Ez a munka cseppet sem unalmas, és egyhangú.

Egy biztonsági őrnek valójában a figyelme egyetlen pillanatra sem lankadhat, munkája során elvárt tőle a folyamatos koncentráció, a kellő magabiztosság, és a fegyelmezett munkavégzés is. A személy és vagyonőr magánlakásokba, önkormányzati és kereskedelmi-logisztikai létesítményekben, közforgalom számára megnyitott magánterületeken, illetve közterületen van jelen a megbízó által, a rábízott feladatokat pedig a vagyonvédelmi törvény betartása szerint, őr- és járőrszolgálat keretein belül látja el.

A személy és vagyonőrök gyakran részt vesznek politikai, sport, kulturális és egyéb tömegrendezvényeken, biztosítva a helyszínre érkező személyek biztonságát. A helyszínen elvégezheti a be és kiléptetést, jogában áll megvizsgálni a belépés jogszerűségét, illetve feladatai közé tartozik többek között az is, hogy felderítse a közbiztonságra veszélyt jelentő, illetve a rendező által megtiltott eszközök, anyagok, tárgyak, szimbólumok, pirotechnikai anyagok bevitelét.

Milyen embereknek való ez a hivatás?

Ma már szinte bárki lehet biztonsági őr, aki betöltötte a 18. életévét, és büntetlen előéletű, ám fontos kiemelni, hogy ez a szakma nem való mindenkinek. A személy és vagyonőröknek ugyanis konfrontálódniuk kell, helyén kell kezelniük a kialakult konfliktust, a szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető személyt vissza kell tartania, és a szolgálati helyén kell fognia addig míg át nem tudja adni az illetékes hatóságoknak.

A személy és vagyonőr képzéshez csupán alapfokú iskolai végzettségre van szükségünk, maga a képzés pedig 200 elméleti online órából áll. A tanfolyam során a résztvevők elsajátítják a szükséges jogi, személy-és vagyonőr ismereteket, illetve megtanulják a különböző önvédelmi technikákat is.

A képzés megszerzése után létesítmény területén belül és kívül érték és pénzszállítást végezhetünk el, részt vehetünk a különböző szállítmánykísérési feladatokban is. A jó személy és vagyonőr szükség esetén elsősegélyt nyújt, újraéleszt, konfliktust, illetve stresszkezelést végez. Munkája eredményes elvégzéséhez pedig minden esetben a fennálló helyzetre vonatkozó pszichológiai módszereket alkalmazza.

Magazin

Ajánlott tartalmak

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.|

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.