Mi minden kell az egészséghez?

2022. november 4.Közélet és Társadalom 542 szó2,8 perc olvasási idő
FőoldalMi minden kell az egészséghez?

Mi minden kell az egészséghez?

Sokan hajlamosak az egészséget egyfajta fizikai állapotként jellemezni, azonban az egészség több, mint a test megfelelő működése. Az egészség a teljes érzelmi és fizikai jóllét állapotára utal. Az egészségi állapotunk központi szerepet játszik a stressz kezelésében és a hosszabb, aktívabb életben.

A mentális és a fizikai egészség az egészség két leggyakrabban tárgyalt típusa, a lelki, érzelmi és a pénzügyi egészség hozzájárul az általános egészséghez, érdemes ezt is figyelembe venni. A pénzügyi biztonsággal rendelkező emberek például kevesebbet aggódnak a pénzügyek miatt és több pénzük is van arra, hogy friss, egészséges élelmiszereket vásároljanak. A jó lelki egészséggel rendelkezők nyugalmat és céltudatosságot érezhetnek, ami táplálja a mentális egészséget.

A kultúra fontossága

A kultúra is a mentális egészséghez járul hozzá, ezen keresztül pedig a testi egészséghez. Amikor az egészséget próbáljuk meg definiálni és meghatározni, hogy mi szükséges annak eléréséhez és fenntartásához, a legtöbben a kiegyensúlyozott táplálkozást, a mozgást, sportot és a megfelelő pihenést említik meg. Ezen kívül azonban a kulturális élmények is hozzájárulnak az egészségi állapotunkhoz.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a testi egészség, bár nehezebb meghatározni. Minden ember más és más, minden embernek más a mentális állapota és más dolgok szükségesek ahhoz, hogy ezt az állapotot fenn tudja tartani. Igaz ez akkor is, amikor a kultúra fogyasztásról van szó.

Kép: vszp.hu

Vannak, akiket megnyugtat, pihentet egy operaelőadás, mások szívesebben olvasnak szépirodalmat vagy mennek el egy művészmoziba. A színház fontos része a kulturális életnek, kikapcsolódási és feltöltődési lehetőség is egyben.

Ezek az élmények fontosak egy ember életében, legyen szó akár színházba járásról, vagy koncertekről, zenehallgatásról, olvasásról. Még a legnehezebb időkben is szükség van a mentális feltöltődésre, a kultúra bármely ága, a képzőművészetektől kezdve pedig remek alkalmat teremt erre a feltöltődésre.

Az egészségi állapotunk fenntartásának egyik alappillére a mozgáson és az egészséges táplálkozáson túl a pihentető alvás is. Ebben egyre többen fordulnak a kendermagolajhoz, ami egy, a kannabiszból kinyert vegyület.

Számos kutatás zajlik arra vonatkozóan, hogy a zolaj milyen hatással van az alvásra és a szervezet egészséges működésére, annyi biztos, hogy az Amerikai Egyesült Államokban az emberek mintegy harmada rendszeresen használja.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.

A jakuzzi megfelelő használata és egészségügyi hatásai

2023. március 28.|

Egy saját jakuzzi számos lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk saját életminőségünket, pihenjünk, gyógyuljunk, vagy épp elmeneküljünk a világ elől. Az, hogy beleugorjunk a vízbe és élvezzük az ott töltött időt, nem olyan nagy kihívás, azonban