Mit tehetünk, hogy egészséges legyen az otthonunk?

2024. április 21.Életmód 618 szó3,1 perc olvasási idő
FőoldalMit tehetünk, hogy egészséges legyen az otthonunk?

Mit tehetünk, hogy egészséges legyen az otthonunk?

Egyre többen törekednek arra, hogy ne csak ők maguk, de az otthonuk a lehető legegészségesebb legyen. A friss, tiszta levegő nagyon fontos, manapság pedig már sokat tehetünk azért is, hogy az otthonunk levegője is egészséges lehessen.

Az egészséges életmód és légkör az otthonunkban kezdődik. És nemcsak arról van szó, hogy a szokásainkat az egészséges életmód jegyében alakítsuk ki, vagy, hogy otthon is harmóniára és nyugalomra törekedjük. A lakás és a ház levegője nagyban befolyásolja a közérzetünket. Természetesen számos tényező befolyásolja a levegő minőségét a lakásokban, sokan pedig nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget. Pedig a friss és tiszta levegő engedhetetlen ahhoz, hogy testileg és lelkileg is jól érezzük magunkat.

Persze egy kis odafigyeléssel könnyedén elérhetjük, hogy a lakásunknak is mindig tiszta és friss legyen a levegő.

Tiszta levegő, fél egészség

Az Otthonneked online magazin is foglalkozott már a témával, hogy hogyan is tudunk tiszta levegőjű otthont kialakítani. És nemcsak azok számára lényeges ez, akik valamilyen allergiával vagy légúti problémával, mondjuk, asztmával küzdenek. Számukra persze elengedhetetlen, hogy a levegő minősége a lehető legmagasabb legyen, de azoknak is fontos ez, akik alapvetően nem betegek. Egy rossz levegőjű otthon számos betegség forrása lehet, de a közérzetünkre és a hangulatunkra is negatívan hat.

Ahhoz, hogy persze, hogy egészséges legyen a levegő általában, nagy szükség van arra, hogy az otthonunk szerkezetileg rendben legyen. Nagyon fontos lépés a megfelelő szigetelés, hiszen ha a szigetelőanyagok nem megfelelőek, esetleg a kivitelezés nem volt professzionális, akkor olyan szerkezeti problémákkal nézhetünk szembe, mint a vizesedés és a párásodás, aminek következménye lehet a penész kialakulása.

A nyílászárók állapota is befolyásolja a levegő minőségét, ahogyan az építkezés során felhasznált anyagok is, elég csak az azbesztre gondolni. Ahhoz, tehát, hogy egészséges otthon alakíthassunk ki, fontos, hogy a ház önmagában egészséges legyen.

Amit még megtehetünk, hogy mindig friss és tiszta legyen a levegő az otthonunkban

Ha a szigetelés kérdése rendben van, és nincs egyéb tényező, ami befolyásolná a levegő minőségét, akkor az már alapnak jó. Persze mi is rengeteget tehetünk azért, hogy egészséges környezetet alakíthassunk ki magunknak.

A szellőztetés nagyon fontos lépés az egészséges levegő kialakításában és megőrzésében. Télen a legtöbben nem szeretnek ezzel foglalkozni, mert attól félnek, hogy egy alapos szellőztetéssel megnövelik a fűtésszámlát. Pedig a levegő frissítésével csak járunk, hiszen sokat teszünk az egészségünkért. A friss levegőbe kevésbé leszünk fáradékonyak, de a bacilusok és vírusok terjedését is akadályozhatjuk így.

A rendszeres takarítással, mint a porszívózás és a portörlés is sokat tehetünk. Persze vannak, akiknek alig van erre ideje, de mindenképp fontos, hogy havonta egy-két alkalommal portalanítsunk, hetente egyszer pedig porszívózzunk.

Magazin

Ajánlott tartalmak

A hátsó udvar éke: medenceépítés lépésről lépésre

2023. május 17.|

Ha földbe épített medencével szeretnénk bővíteni kertünket, vannak dolgok, melyeket nem árt előre megtervezni. Ha még soha nem volt medencénk, elsőre talán nagy falatnak tűnhet, hisz sok mindent szem előtt kell tartani.