Nosztalgia a gyerekkori betegszabadságokról

2022. szeptember 30.Kitekintő 646 szó3,3 perc olvasási idő
FőoldalNosztalgia a gyerekkori betegszabadságokról

Nosztalgia a gyerekkori betegszabadságokról

Eljött az ősz, eljött újra, megkezdődött a betegedés útja… Talán így szólna a vers, ha egy anyuka írta volna, hiszen az ősz egyet jelent a lázas, tüsszögő, köhögő gyerekekkel, akik gondolkodás nélkül elfertőzik egymást az oviban és a suliban, utána pedig otthon is gondoskodnak a vírus átadásáról.

Az idei tapasztalatok azt mutatják, hogy az oviban összesen három napot bírtak a fiatalok megbetegedés nélkül, utána azonban sorra kezdtek kidőlni. Ez a felnőtteknek viszont komoly problémát okoz, hiszen a Covid miatt nem lehet bárkit lepasszolni az óvónéniknek.

Ha egy kis nosztalgiázásra vágyunk, akkor bizonyára mindenkinek vannak beteges emlékei azokról a napokról, amikor otthon maradhattunk az iskola helyett. A pár évtizedes különbség az emberek viselkedésében is meglátszik, hiszen ezek a napok nem feltétlenül az orvosról szólnak, hanem valami sokkal jobbról. A legtöbb gyerek alig várta, hogy végre elkapjon valamit, mivel ez egyet jelentett a puha ággyal, a finom levessel és jobb esetben a könyvekkel vagy a mesefilmekkel. Utazzunk egy kicsit vissza az időben!

Amikor a gyerek egyedül maradhat

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy hány éves a gyerkőc, azonban egy bizonyos kor után otthon merjük hagyni, mert tudjuk, hogy nem fogja felgyújtani a lakást. Ilyenkor a szülők dolgoznak, bár fennáll a veszélye, hogy bármelyik pillanatban beállítsanak, olyan szúrópróba szerűen. A múltban ilyenkor átvehettük az irányítást a ház fölött. Anya elkészítette a reggelit, kitette a gyógyteát, amihez senki nem nyúlt hozzá, majd jöttek a mesék, filmek, játékok. A náthás és lázas napok egyet jelentettek a lazulással.

Ebben az időben senki sem érezte úgy, hogy kimarad valamiből, mivel jó érzés volt a lakásban tartózkodni. A problémát csak az jelenthette, ha valaki annyira megbetegedett, hogy kórházban kötött ki, ez már sokkal bosszantóbbá vált, főleg, ha lemaradtunk valamelyik vizsgáról vagy előadásról. Ettől függetlenül a szeretteink mindig gondoskodtak róla, hogy jól érezzük magunkat még a nehezebb megpróbáltatások ellenére is.

Ilyen volt a nagyinál lenni

Aztán voltak olyan pillanatok, amikor a gyerekek nem maradhattak egyedül. Ilyenkor jött a nagyszülői segítség, ami mindig a legjobbkor érkezett. A legtöbb nagymama amúgy is arról híres, hogy sokkal engedékenyebb az unokákkal, ha azonban betegen érkeztek, akkor még több ajándék és kényeztetés várta őket. Ilyenkor előkerült a meleg mézes tej vagy a finom kakaó, és minden bizonnyal a babapiskóta is. Ha véletlenül egy kis hányás került a dologba, akkor néhány perc alatt eltüntették a nyomokat, és már kaptuk is a finom, meleg teát.

Ha pedig valamit nem szabad elfelejteni, az a híres húsleves, amit csak és kizárólag anya tudott elkészíteni, és miután belapátoltunk belőle néhány tányérral, biztosan jobban éreztük magunkat. Ez a csodaleves, a szabályok felrúgása, egész nap pizsamában lenni, és a hosszú mesenézések mind egy elmúlt évtizedhez tartoznak. A nosztalgia azonban nem zárja ki a tényt, hogy a mai gyerekek is kiélvezhetik a betegszabadságot.

Magazin

Ajánlott tartalmak

Idősebbek is elkezdhetik – nyelvtanulás minden életkorban

2023. május 8.|

Soha nem vagyunk túl idősek ahhoz, hogy valami újba kezdjünk, például elsajátítsunk egy új nyelvet. Az új nyelv tanulásának ráadásul számos előnye is van idősebb korban, ezeket gyűjtötte egy csokorba az Eton Institute.

Hogy változtatta meg az internet az életet

2023. május 5.|

Az internet megjelenése és elterjedése az egész életünket a feje tetejére állította. Forradalmasította a kommunikációt, olyannyira, hogy ma már el sem tudjuk nélküle képzelni a mindennapokat. Szinte mindenben, amit teszünk, az internetet használjuk.

A jakuzzi megfelelő használata és egészségügyi hatásai

2023. március 28.|

Egy saját jakuzzi számos lehetőséget kínál arra, hogy javítsuk saját életminőségünket, pihenjünk, gyógyuljunk, vagy épp elmeneküljünk a világ elől. Az, hogy beleugorjunk a vízbe és élvezzük az ott töltött időt, nem olyan nagy kihívás, azonban