Sütemény-főváros a szomszédban

2023. február 16.Kitekintő 735 szó3,7 perc olvasási idő
FőoldalSütemény-főváros a szomszédban

Sütemény-főváros a szomszédban

A császárváros édes oldala. Magyarországról többen is járnak Ausztriába vásárolni, síelni, vagy múzeumokat látogatni. Sokan azonban nem tudják, hogy Bécs cukrászdái világhírűek. A világ minden szegletéből a városba érkező turisták jelentős hányada nem távozik, amíg meg nem kóstolt legalább egy-két híres süteményt.

A Readers Digest a világ egyik sütemény-fővárosaként hivatkozik Bécsre, természetesen nem ok nélkül. Az olyan finomságok, mint a Sacher-torta nálunk is régóta nagy népszerűségnek örvendenek. A hagyományos fánk, illetve a vaníliás kifli szintén széles körben kedvelt édesség.

Érdemes kiemelni a császármorzsát is, melynek eredeti neve „favágómorzsa” volt. Állítólag, mikor Ferenc József császár, aki nagy édesség-kedvelő hírében állott Salzkammergut környékén vadászott, nagyon megéhezett. A legenda szerint ekkor kóstolta a helyi specialitást, ami annyira megtetszett neki, hogy rövidúton átkeresztelték „császármorzsának”.

Hogy ebből a történetből mennyi igaz, azt nem lehet biztosan tudni, de annyi bizonyos, hogy az édesség valóban fenséges. Rengeteg süteményt említhetnénk még: a bécsi kocka, a bécsi keksz, vagy cseresznyés pite mind-mind méltán híres.

Itthon, vagy odaát?

Tény és való, hogy számunkra a fent felsorolt különlegességek megszokottak, elvégre Magyarország és Ausztria sorsa évszázadokig össze volt kötve közös uralkodók által. Ráadásul ezer éves szomszédság alatt óhatatlanul eltanulunk egymástól ezt-ezt, így volt ez a gasztronómia terén is. A dolog természetesen oda-vissza működik: hazánkban előbb jelent meg az almásrétes, mint Ausztriában a közvélemény mégis hozzájuk köti – pedig volt idő, mikor a híres Ritz Szálló étlapján a „Rétes Hongrois”, mint magyar ételkülönlegesség szerepelt.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a receptet mi is úgy tanultuk: vélhetőleg török eredetű finomságról van szó. Bár a császárváros ételkülönlegességeinek többségét idehaza is ismerjük, érdemes kipróbálni őket Bécs méltán híres éttermeiben, cukrászdáiban is.

Kép: mindmegette.hu

Kép: mindmegette.hu

Természetesen nem mindenki lakik az ország nyugati határához közel, és az itt élők sem mindig rendelkeznek a kellő szabadidővel, energiával egy többórás autóútra néhány finom süteményért. Ráadásul mivel szomszédjaink gasztronómiája így is hatást gyakorolt a hazai konyhaművészetre, a legtöbb sütemény és torta itthon is széles körben ismert és elérhető.

A népszerű bécsi sütemények többségének receptje a hazai szakácskönyvben is ott lapul, de az interneten is könnyű szerrel hozzájuk férhetünk. Ami a külcsínyt illeti, egy kis kreativitással és keresgéléssel a házilag készült édességeink is lehetnek étvágygerjesztők, hívogatók.

Az interneten számos áruház található, melyek kifejezetten a sütemények csinosítására specializálódtak. Ezek a boltok széles választékot ajánlanak süteményformákból, díszítősablonokból, melyek egyedi alakot kölcsönözhetnek a házilag készített finomságoknak.

Ráadásul a különböző sablonokkal „aktualizálhatjuk” a süteményeket: kaphatók karácsonyi, húsvéti, de halloween tematikába tartozó díszítők is, a mesefigurákat ábrázoló kiszúrók pedig gyermekünk születésnapi zsúrját dobhatják fel.

Összegezve tehát idehaza is minden feltétel adott egy kellemes nassoláshoz, akár otthon, akár egy étteremben. Mindazonáltal, ha Bécsben járunk, mindenképp fontoljuk meg, hogy meglátogatunk egy helyi cukrászdát: nem fogunk csalódni.

Magazin
  • Kép: mindmegette.hu

Sütemény-főváros a szomszédban

A császárváros édes oldala. Magyarországról többen is járnak Ausztriába vásárolni, síelni, vagy múzeumokat látogatni. Sokan

Ajánlott tartalmak

Életmódról, hogyan lehet még jobb

2023. január 28.|

Mi mindent jelent ez a szó? Olyan magatartások összességét, amelyet adott szituációban magunk választunk szabadon. Sok mindentől függ, társadalmi és gazdasági tényezőktől, egyéni elképzelésektől, beállítottságtól. A helyes életmód kialakítása kellő nyitottságot kíván az új dolgok